Factori care afecteaza profitabilitatea si cum putem optimiza profitul

Finalitico: Simplificam complexitatea si democratizam Managementul Financiar pentru IMM-uri furnizand rapoarte si analize financiare automatizate si alerte personalizate, pentru decizii informate de maximizare a performantei financiare.

Profitabilitatea unei firme este influentata si de modul in care firma este gestionata din perspectiva financiara si daca in firma exista instrumente de management financiar (respectiv un proces continuu de planificare si control a rezultatelor financiare).

Daca activitatea firmei va fi lasata la voia intamplarii, a deciziilor de moment si a factorilor externi, firma nu va reusi sa-si atinga potentialul maxim. In acest articol vorbim despre principalii factori care impacteaza profitul si strategii de maximizare a profitului folosind tehnici de Management Financiar.

Intelegerea modelului de business si profitabilitate al firmei este o conditie esentiala in maximizarea profitului

Profitul este impactat de multi factori, atunci cand dorim optimizarea lui trebuiesc cunoscuti si luati in calcul acesti factori.

Pentru a putea maximiza profitul managerii din fiecare firma trebuie sa inteleaga modelul de business si profitabilitate specific firmei respectiv care sunt veniturile si cheltuielile care intra in componenta profitului si cum vor fi impactate de deciziile lor.

De asemenea este important sa identificam care sunt factorii pozitivi ( oportunitatile) care ar putea influenta pozitiv profitul si factorii negativi (riscurile) care pot impacta negativ profitul.

Ne reamintim ecuatia profitului si a Cash-ului pentru a putea intelege cum se genereaza profitul si cum il putea amplifica.

Profit = Venituri -Cheltuieli, sau mai simplist

Profit = Surse de cash – Resurse consumate

Iar Cash-ul = Incasari – Plati

Strategii de crestere a profitului si imbunatatire a Cash Flow-ului

Factorii care influenteaza pozitiv veniturile si incasarile

  • Cresterea veniturilor din cantitate (volum mai mare de vanzari, mai ales pe produse cu marja bruta buna)
    • Cresterea veniturilor din pret (preturi de vanzare mai bune  insa atentie si la politica de discounturi)
    • Imbunatatirea  Cash-ului  prin cresterea incasarilor (prin oferirea unor avantaje pentru vanzarea cu plata mai rapida/ sau in avans sau vanzarea catre clienti cheie/buni platnici
    • Imbunatatirea  Cash-ului  prin negocierea cu clientii a unor conditii mai avantajoase de incasare pentru firma
    • Cresterea veniturilor financiare (in cazul in care firma are exces de Cash poate investi sumele in exces pentru a obtine o sursa complementara de venit

Factori care influenteaza pozitiv costurile si platile

Costul produselor vandute (include costul cu marfurile sau costul de productie).

  • sunt costuri de natura variabila, in relatie directa cu vanzarile
    • depind de cat de eficient este procesul de Productie si de relatia cu furnizori strategici pentru marfuri
    • se va targheta cresterea eficientei costurilor (obtinerea unui cost cat mai mic pe unitate de produs) prin optimizarea procesului de productie si un control adecvat al costurilor.

Costuri de vanzare si general administrative: aici avem in general costurile fixe si recurente ale firmei grupate pe diverse categorii. In cazul acestor cheltuieli  este important sa existe un proces de bugetare si control constant  al costurile pentru a ne asigura caci se angajeaza doar costuri necesare din perspectiva operationala.

Cheltuieli financiare (cele cu impact mai semnficativ sunt cheltuielile cu dobanzile si cheltuielile cu diferente de curs).  Cheltuielile cu dobanzile trebuiesc atent planificate si controlate. Ele pot deveni semnificative in cazul firmelor care au un grad mare de indatorare si pot scadea semnificativ profitabilitatea.

Imbunatatirea  Cash-ului  prin negocierea cu furnizorii a unor conditii mai avantajoase de plata pentru firma.

Pentru a putea maximiza profitul managerii vor monitoriza evolutia lunara a veniturilor si a cheltuielilor in raport cu bugetul cat si daca sunt in linie cu asteptarile si cu activitatle specifice angajate pe parcurs.

In acest sens instrumentul de analiza si Management Financiar este raportul managerial P&L cu profitul YTD ( profit cumulat de la inceputul anului)  si profitul lunii vs luna precedenta.

In Exemplul de P&L prezentat in luna 12/2023 vs luna 11/2023 s-a inregistrat o scadere a profitului net de 49.425 RON si procentual o scadere de 118%. Driverii principali ai acestei evolutii au fost:

 (1) scaderea vanzarilor (Cifra de Afaceri) si

 (2) cresterea cheltuielilor cu amortizarea si provizioanele.

Aplicatia Finalitico generează automat rapoarte de analiza a profitului, veniturilor si a cheltuielilori alaturi de analiza financiara sintetizata pentru a intelege evolutia performatei firmei si a cauzelor din spatele acesteia, doar in baza importului de balante contabile. Incepe si tu acum! . Acceseaza site-ul Finalitico, fa-ti cont si ai acces gratuit 30 zile la toate functionalitatile.

Articole similare

Comentariul tau aici